top of page
Sunset Martial Arts

Η ιστορία του Hapkido

Ως σύστημα αυτοάμυνας, το Hapkido μπορεί πραγματικά να περιγραφεί ως πλήρης κορεατική πολεμική τέχνη.

Η ιστορία των πολεμικών τεχνών στην Κορέα βασίζεται περισσότερο στην κερδοσκοπία και το θρύλο απ ό,τι στην πραγματικότητα. Ωστόσο, είναι γενικά αποδεκτό ότι τα θεμέλια των χτυπημάτων και λακτισμάτων προέρχονταν από την Κίνα, μέσω του εμπορίου, αν και δεν υπάρχει ιστορικό γεγονός για να το αποδείξει αυτό.

Η γέννηση των κορεατικών τεχνών μάχης μπορεί να τοποθετηθεί κατά την περίοδο των Τριών Βασιλείων, πριν από περίπου 1.300 χρόνια. Η Κορέα χωρίστηκε σε τρία τμήματα: Silla, Koguryu και Paekche. Το μικρότερο από αυτά τα βασίλεια, Silla, απειλείται συνεχώς όχι μόνο από τα άλλα δύο βασίλεια, αλλά και από τους Ιάπωνες. Κατά συνέπεια, η Silla ανέπτυξε έναν πολύ ισχυρό στρατό.

Κάτω από την ηγεσία του βασιλιά Chin Heung, ο στρατός της Σίλλα σύντομα θα μπορούσε να γίνει ανώτερος και από τους Paekche και Koguryu. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο βασιλιάς Chin Heung οργάνωσε ένα ελίτ αγωνιστικού σώματος γνωστό ως Hwarang-do (δρόμος της ανθοφορίας Νέων).

Ένας κορεάτικος μοναχός γνωστός ως Won Kwang Bopsa, δόθηκε η εντολή να δώσει στην Hwarang-do την καλύτερη κατάρτιση όχι μόνο στις μαχητικές τέχνες αλλά και στις ακαδημαϊκές επιδιώξεις. Το κερδισμένο Kwang Bopsa προήλθε από τις πέντε αρχές που εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση των περισσότερων κορεατικών πολεμικών τεχνών:

  1. Φιλοδοξία στη χώρα του

  2. Αφοσίωση προς τους γονείς του

  3. Γενναιότητα στη μάχη

  4. Το θάρρος ποτέ να μην υποχωρήσετε στο πρόσωπο του εχθρού

  5. Δικαιοσύνη, ποτέ μην παίρνετε μια ζωή χωρίς αιτία
     

Λόγω αυτής της φιλοσοφίας και της ανώτερης αγωνιστικής τους ικανότητας, οι Hwarang-do δεν νικήθηκαν ποτέ στη μάχη και οι πράξεις τους έγιναν θρυλικές.

Το 935 μ.Χ. το βασίλειο της Silla νικήθηκε και ιδρύθηκε η δυναστεία Koryo. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι πολεμικές τέχνες άνθισαν και ήταν γνωστές με πολλά διαφορετικά ονόματα, τα πιο δημοφιλή είναι τα Tae Kyun και Soo Bahk. Σχεδόν όλες οι κορεατικές πολεμικές τέχνες που ασκούνται σήμερα μπορούν να εντοπίσουν τις ρίζες τους πίσω στο Hwarang-do. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πιο πρώιμες ενδείξεις για την ύπαρξη πολεμικών τεχνών στην Κορέα - το 1935 μια ομάδα ιαπωνικών αρχαιολόγων ανακάλυψε δύο βασιλικούς τάφους που χρονολογούνται από το βασίλειο του Koguryu (37π.Χ. - 688μ.Χ.). Αυτά ήταν τα Muyong Chang και Kakchu Chong και στο ταβάνι υπήρχαν πίνακες που απεικονίζουν πολεμιστές σε στάσεις πολεμικών τεχνών πολύ παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στο σημερινό Hapkido και Taekwondo κλπ. Επίσης στο ναό Sokgeuram, που χρονολογείται από το 751μ.Χ., υπάρχει ένα άγαλμα διάσημος πολεμιστής σε στάση πολεμικών τεχνών.

Οι κινεζικές πολεμικές τέχνες μπορεί να είχαν επιρροή στα κορεατικά συστήματα μάχης, διότι κατά την περίοδο των Τριών Βασιλείων οι θρησκείες της Κίνας άρχισαν να διεισδύουν στο νότο. Κάτω από τη βασιλεία του βασιλιά Pophung του Silla, ο Βουδισμός έγινε η κυρίαρχη κρατική θρησκεία του βασιλείου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Κορεάτες μοναχοί να ταξιδεύουν στην Κίνα για να σπουδάσουν στα μοναστήρια. Ίσως να είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι οι Κινέζοι παρείχαν μια βάση για τις πολεμικές τέχνες που οι Κορεάτες προσαρμόζονταν στη σωματική διάπλαση και τον πολιτισμό τους.

Μοντέρνο Hapkido

Η δυναστεία των Koryo έπεσε μετά από 500 χρόνια εξουσίας. Ο νέος κανόνας ήταν γνωστός ως Δυναστεία Yi και κάτω από αυτό το καθεστώς όλες οι μορφές μάχης ήταν ενανθρωμένες. Οι κορεατικές πολεμικές τέχνες έπεσαν σε περαιτέρω πτώση όταν οι Ιάπωνες εισέβαλαν και κατέλαβαν την Κορέα το 1909. Οι Γιαπωνέζοι απαγόρευσαν την άσκηση οποιασδήποτε από τις μητρικές κορεατικές πολεμικές τέχνες: μόνο μερικές ιαπωνικές τέχνες αφέθηκαν να ασκηθούν. Κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής, οι ιαπωνικές αρχές προσπάθησαν να εξαλείψουν εντελώς την κορεατική σκέψη, τον πολιτισμό και τις πολεμικές τέχνες που είχαν διατηρηθεί για χιλιάδες χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα οι πρακτικές της κορεατικής πολεμικής τέχνης να γίνονται μυστικά. Κατά συνέπεια, πολλοί Κορεάτες ταξίδεψαν στη γειτονική Ιαπωνία και την Κίνα για να συγκρίνουν τα συστήματα μάχης τους με αυτά των άλλων δύο χωρών.

Ένας νεαρός Κορέας, Yong Sul Choi, αναγκάστηκε να εργαστεί σε στρατόπεδα στην Ιαπωνία. Ωστόσο, ήταν αρκετά τυχερός που τοποθετήθηκε με μια οικογένεια στα βουνά της Ιαπωνίας. Ο πατέρας του ήταν ο Sogaku Takeda, ένας πλοίαρχος του συστήματος Daito Ryu Aiki Jutsu. Ο Yong sul Choi σπούδασε αυτό το σύστημα για πολλά χρόνια μέχρι τον θάνατο του θετού πατέρα του. Το 1945 η Κορέα απελευθερώθηκε από την ιαπωνική κυριαρχία και πολλοί Κορεάτες επέστρεψαν στο σπίτι τους, συμπεριλαμβανομένης της Choi, φέρνοντας μαζί τους νέα και βελτιωμένα συστήματα πολεμικών τεχνών.

Yong Sul Choi

Ο Yong Sul Choi συνένωσε τις σπουδές του στην Ιαπωνία με τις παραδοσιακές κορεατικές τέχνες του για να παράγει το Hapkido. Ο Choi είχε αρχικά διδάξει την τέχνη του με το όνομα Yawara, το οποίο δεν ήταν δημοφιλές με τους Κορεάτες, καθώς ήταν ιαπωνικό όνομα. Το όνομα άλλαξε σε Yu Sool και αργότερα στον Yu Kwon Sul. Σύμφωνα με το βιβλίο του Dr. He Young Kimm "HAPKIDO", το όνομα Hapkido χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από έναν από τους αρχικούς μαθητές της Choi, Ji Han Jae. Ο Ji Han Jae διορίστηκε επικεφαλής του Yu Kwon Sul στη Σεούλ το 1957. εκείνη την εποχή ήταν 3ος Dan στο σύστημα. Ο Τζι σκέφτηκε ότι το "Hapki Yu Kwon Sul" ήταν πολύ μεγάλο όνομα. Του άρεσε να χρησιμοποιεί τη λέξη "Do" αντί για "Sul" επειδή "Do" σημαίνει τρόπο ζωής και "Sul" σημαίνει τεχνικές. Είχε ακούσει για άλλες πολεμικές τέχνες που χρησιμοποίησαν το "Do" στα ονόματά τους, όπως το Tang Soo Do, το Kong Soo Do Soo Bahk Do κλπ. Στη συνέχεια, αποφάσισε να αλλάξει το όνομα από το "Hapki Yu Kwon Sul" στο "Hapkido".

Η κορεάτικη σημαία

Η σημαία του "Tae Geuk" είναι η κορεατική σημαία. "Tae Geuk" σημαίνει "την Προέλευση όλων των πραγμάτων στο Σύμπαν". Ο κύκλος στο κέντρο της σημαίας διαιρείται από ένα οριζόντιο "S" σε ένα κόκκινο τμήμα στην κορυφή και ένα μπλε τμήμα από κάτω. Τα κόκκινα και μπλε τμήματα συμβολίζουν τη θεωρία Um και Yang της αιώνιας δυαδικότητας που υπάρχει μέσα στη φύση (π.ρ. ουρανό και γη, φως και σκοτάδι, ζεστό και κρύο).

Τα σχέδια των ράβδων σε κάθε γωνία της σημαίας είναι γνωστά ως "Gye". Και πάλι αυτές βασίζονται στην αρχή Um και Yang του φωτός και του σκότους. Η θέση του Gye αντιπροσωπεύει τα τέσσερα σημεία της πυξίδας. Το Ee Gye, στην κάτω αριστερή γωνία, δείχνει την αυγή και το φως του ήλιου καθώς ο ήλιος ανατέλλει στην Ανατολή. Το Kun Gye στην επάνω αριστερή πλευρά αντιπροσωπεύει τον ήλιο όταν ο ήλιος βρίσκεται στον Νότο. Το Kam Gye στην επάνω δεξιά γωνία συμβολίζει το λυκόφως καθώς ο ήλιος κινείται στη Δύση. Το Kon Gye στην κάτω δεξιά πλευρά δείχνει το πλήρες σκοτάδι όταν ο ήλιος βρίσκεται στο βορρά. Το λευκό φόντο συμβολίζει την "Καθαριότητα του Λαού"

Μαζί αυτά τα σύμβολα εκφράζουν τα μυστήρια του Σύμπαντος.

bottom of page