Το Hap ki do

  • Τι είναι το Hapkido?

Hap ki do σημαίνει "η τέχνη να εναρμονίζεις την εσωτερική σου ενέργεια". Πρόκειται για μια αρχαία Κορεάτικη πολεμική τέχνη, εξειδικευμένη στην αυτοάμυνα. Η εξάπλωση του στη Δύση οφείλεται στον Grandmaster Yong Sul Choi. Η εκμάθηση των τεχνικών απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, χωρίς να είναι απαραίτητο η ύπαρξη φυσικών και σωματικών προσόντων. Η άμεση εκτέλεση και αποτελεσματικότητα των τεχνικών πάνω στον αντίπαλο είναι η αιτία που επιλέγεται στον τομέα της εκπαίδευσης σε τμήματα ειδικών δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας σε όλο τον κόσμο. Η πλούσια διδακτέα ύλη είναι ο βασικός λόγος που το hapkido θεωρείται μητέρα όλων των πολεμικών τεχνικών.

 

  • Είναι άθλημα το Hapkido?

Το Hapkido δεν μπορεί να θεωρηθεί άθλημα υπό την έννοια της ομαδικής ή ατομικής εκγύμνασης που διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες και μεθοδολογία, έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στους  αθλητικούς αγώνες. Ανήκει μεν στις πολεμικές τέχνες αλλά είναι αυτοάμυνα δρόμου και δεν έχει όρους και κανόνες, όπως συμβαίνει και στον δρόμο.

 

  • Μπορεί οποιοσδήποτε να ξεκινήσει Hapkido?

Ναι, οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τον σωματότυπο και την φυσική κατάσταση. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που έχει ο κάθε ασκούμενος (φυσικά ή μη), βλέπει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του και βελτιώνει τις αδυναμίες του τελειοποιώντας τα δυνατά του σημεία.

 

  • Τι περιλαμβάνει η καθημερινή προπόνηση?

Σε γενικές γραμμές η προπόνηση περιλαμβάνει: Αρχικά ζέσταμα, διατάσεις και ενδυνάμωση. Έπειτα ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι μαθαίνεις άμεσα χτυπήματα και λακτίσματα τα οποία έχουν στόχο σημεία πίεσης στο ανθρώπινο σώμα και τα οποία έχουν άμεσο αποτέλεσμα. (Τα σημεία πίεσης αποτελούν την “αχίλλειο πτέρνα” του σώματος καθώς με μικρή πίεση στο συγκεκριμένο σημείο μπορείς να προκαλέσεις μεγάλο πόνο). Ακόμα περιλαμβάνει τεχνικές εξουδετέρωσης με “κλειδώματα” ή φορτώματα. Τέλος είναι απαραίτητη η αποθεραπεία για ξεκούραση των αρθρώσεων και των μυών προς αποφυγή τραυματισμών.

 

  • Ποιά είναι η φιλοσοφία του Hapkido?

Η φιλοσοφία του Hapkido είναι η εκμετάλευση της ταχύτητας, της δύναμης και της ορμής του αντιπάλου εις βάρος του. Από την άσπρη έως και την πρώτου βαθμού μαύρη ζώνη (1 Dan) μαθαίνεις 270 τεχνικές οι οποίες από μόνες τους ή σε διάφορους συνδυασμούς έχουν σκοπό την άμεση προστασία από οποιαδήποτε επίθεση. 

Μετάφραση: Νεφέλη Μπαλτατζή

 

Μπορείτε να δείτε το πρωτότυπο κείμενο εδώ